donderdag 6 oktober 2011

Voor iedereen die het nog niet wist...-Give Away Oktober

Maandag heb ik de Give Away geplaatst op dit blog. Enkele minuten later was er al een gegadigde die raadde om wel boek het ging. Hij meldde: Het citaat komt uit het boek Gilead van Marilynne Robinson.


Voor alle mensen die het nog niet wisten laat ik het citaat nog even volgen:
Eén preek ligt er boven niet, die heb ik al verbrand op de avond voor ik hem wilde uitspreken. Men heeft het vrijwel niet meer over de Spaanse griep, maar dat was iets verschrikkelijks, en ze sloeg juist toe tijdens de Eerste Wereldoorlog, net op het moment dat wij erbij betrokken raakten. Ze velde de soldaten bij duizenden, gezonde mannen in de kracht van hun leven, en daarna breidde ze zich uit over de rest van de bevolking. Het was net na de oorlog, echt waar. De ene begrafenis na de andere, gewoon hier, in Iowa. We verloren veel jonge mensen. En dan kwamen we er nog genadig af. De mensen kwamen met maskers voor naar de kerk, áls ze al kwamen. Ze gingen zo ver mogelijk van elkaar af zitten. Het gerucht ging dat de Duitsers de ziekte veroorzaakt hadden met een of ander geheim wapen. En ik denk dat de mensen dat maar al te graag geloofden, omdat ze dan niet hoefden na te denken over welke andere betekenis het zou kunnen hebben.

Het verhaal speelt zich af op het platteland van lowa in 1956, en wordt verteld door de 76-jarige predikant John Ames. Hij heeft te horen gekregen dat hij niet lang meer te leven heeft, en in deze sfeer van eindigheid besluit hij een lange brief te schrijven aan zijn zeven jaar oude zoon. Hij vertelt hem over diens voorvaderen, drie generaties geestelijken.

Robinson ontving voor 'Gilead' de Pulitzer-prijs en de National Book Critics Circle Award. De roman was Boek van het jaar in onder andere The New York Times, The Washington Post en Newsweek.

De winnaar heeft als het goed is, zijn boek inmiddels in huis. In november hopen we weer een nieuwe Give Away te doen. Tot ziens bij Boekenstek.

Wil je op de hoogte gehouden worden als de nieuwe Give Away start? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

1 opmerking:

  1. Het antwoord was er inderdaad supersnel, haha, volgende keer moet je het blijkbaar moeilijker maken om het even spannend te houden.

    BeantwoordenVerwijderen