woensdag 25 december 2013

Welke boeken kregen onze grootouders met Kerstfeest?

Ik heb net een prachtige stapel boeken in handen. Het zijn uitgaven van Bredée uit Rotterdam en Callenbach uit Nijkerk. Een rood of grijs linnen rugje houdt de vergeelde bladzijden bij elkaar. In sommige deeltjes staan de namen voorin geschreven. Op 26 december 1932 kreeg Dita de Hond uit Vlaardingen de eerste prijs: Mia's Halskettinkje van Johanna Breevoort.


Zondagschoolvereeniging 'De Zaaijer' in Dordrecht geeft in 1931 'De pastorie van Dominé Turner' van Sybrand Heger weg. Een rood rugje van Callenbach.


Bredée uit Rotterdam timmert ook aan de weg met zondagschooluitgaven. In de platten van de boek staat als watermerk gedrukt 'Bredée's Zondagsschooluitgaven worden overal en steeds meer met liefde en gejuich ontvangen'
Willy Leenen uit Rotterdam krijgt de 2e prijs voor goed gedrag, stiptheid en geregeld bezoek der Jongelieden-samenkosten 'Met de bede, dat God uw Gids zij door het leven en u make tot een goed krijgsknecht van Jezus Christus'. De datum: 2 juni 1919. Ze krijgt een deel uit de Nieuwe Zondagsschool-serie 'Het geheim der Sneeuwkoningin' door W. Blomberg-Zeeman. Het is een uitgave van H. ten Brink uit Arnhem. 


Aan de lay-out van deze oude boekjes is aandacht besteed.

Niet alleen het uiterlijk, ook de inhoud verschilt van de boeken van nu. De boodschap ontbreekt niet. Tegenwoordig vinden we dat not-done. Wat denkt u hiervan: 
Wilt gij niet nog dezen avond aan de voeten van Uw Koning het e e n i g e verjaarsgeschenk leggen, dat gij Hem geven k u n t, het eenige dat Hij vraagt: Uw hart?
'Moeder', zei Engeltje, toen zij naar huis wandelden, 'wij kunnen Hem dan toch een geschenk geven!'
En haar vader zei hierop met een bevende stem: 'Ja, Engeltje!' en wij moeten dezen Kerstdag niet voorbij laten gaan, voordat wij het gedaan hebben.'
En dien avond was er blijdschap voor de Engelen in den hemel, blijdschap over een zondaar, die zich bekeerde van zijn boozen weg, en aan de voeten van zijn Heere een geschenk neerlegde, namelijk zijn hart.
Er was blijdschap voor de Engelen in den hemel en een kleine Engel op aarde deelde in hun vreugde. 

Te licht? Tien tegen één dat in de boeken die uw kinderen krijgen van de zondagschool helemaal geen boodschap zit. Als 't anders is, hoor ik het graag.
Nieuwsgierig naar deze boekjes? Kijk op www.boekenstek.nl 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten