vrijdag 21 oktober 2016

Bijna Hervormingsdag. Koop nu zo'n mooi boek over Luther!

Volgend jaar, 31 oktober 1517, is het 500 jaar geleden dat Maarten Luther zijn stellingen aansloeg aan de slotkapel te Wittenberg.
Dit jaar zijn er al allerlei boeken verschenen over Maarten Luther; kleurboeken, stripboeken en gewone leesboeken. Verder zijn er ook boeken van Luther zelf uitgegeven.

Hier komt een rijtje:
Bij uitgeverij De Banier verscheen 'De ontdekking van Maarten Luther', een leesboek met schitterende tekeningen van Daan van Oostenbrugge.
Op YouTube verscheen zelfs een filmpje om dit boek te introduceren:


Smaakt het naar meer? Dan zul je zeker naar het boek over Maarten Luther grijpen.


Van de tekeningen van Daan van Oostenbrugge is een kleurboek over Maarten Luther gemaakt.


Meerdere uitgevers zijn op het idee gekomen om een leesboek en een kleurboek te combineren. Uitgeverij 'Om Sions Wil' kwam met het stripboek 'De geur van braadworst-Over het leven van Maarten Luther'. Tekst en tekeningen zijn van Benard Bos (op de achtercover van het boek heet de schrijver-tekenaar overigens Bernhard met zijn voornaam; de colofon meldt 'Bernard'). Het bijbehorende kleurboek 'Kleuren met Luther' heeft tekeningen uit 'De geur van braadworst'.
Persoonlijk vind ik deze tekeningen wat minder mooi; ze komen mij wat 'kriebelig' over.Als we het toch over (strip)boeken hebben, dan maakt het stripboek 'De klokkenluider van Wittenberg' van 'Uitgeverij Jes!', onderdeel van 'Boekencentrum', wel een heel goede beurt. Raymond R. Hausoul, theoloog van professie, schreef de tekst. De tekeningen van Michael Verpeut en de inkleuring door Veerle Biesbrouck maken deze strip tot een juweel. Soms is het taalgebruik iets minder gelukkig gekozen.


Bovenstaande boeken gaan over Maarten Luther. Wie graag Luther zelf wil lezen heeft ook genoeg keus. In september 2016 verscheen bij uitgeverij Kok te Kampen een verzameling van werken van Luther: 'Luther verzameld'. Prof. Selderhuis heeft deze verzameling samengesteld in het kader van het prestigieuze project 'Refo500', de internationale herdenking van de Reformatie in 2017 DV.


Tot slot een lijvige uitgave van 'De Gihonbron' in Middelburg. Willem Westerbeke heeft zes delen samengesteld met werken van Luther en Melanchton.En voor wie nog niet genoeg 'gelutherd' heeft, er zijn nog meer boeken in de omloop van en over deze grote Hervormer. Blijf onze site checken op 'Luther'. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten