woensdag 5 september 2012

Nogmaals meester Heistek

Naar aanleiding van mijn vorige post, ben ik nog nogmaals op zoek gegaan naar meester Heistek, mijn 'ome Hendrik', van de Calvijnschool in Gouda.

Er is een schitterend informatiemiddel beschikbaar op internet. De Koninklijke Bibliotheek heeft nl. tal van kranten online gezet. Op hun site is een schat van informatie te vinden.

Ome Hendrik is, volgens de berichten, eerst schoolmeester geweest in Oud-Beijerland.Daarna is hij verbonden geweest aan de school in Hazerswoude. Vervolgens heeft hij de jeugd onderwezen op de Johannes Calvijnschool in Gouda.

Na een speurtocht in de archieven heb ik daar nog twee foto's van gevonden:


Het probleem is dat in de bijgevoegde beschrijving van deze foto Heistek als Heyster geschreven staat. De beschrijving luidt nl.:
Klassefoto van de 3e klas van de Johannes Calvijnschool in de Keizerstraat. Voorste bank rechts Alie Vermij. Derde bank rechts (2) Maartje de Jong. Vierde bank rechts Tine Visser. Midden 2e bank (2) Lena v.d. End. Midden 5e bank (2) Daantje Brinkman. Midden 1e bank (1) Gibbon. Links 1e bank (1) Gibbon, (2) van Buurt. Links 3e bank (1) Jan van Mentz, (2) Geert Geukes. Meester Heyster. 1925

Maar als ik dan de volgende foto bekijk, (uit Taxus: jubileumuitgave Joh. Calvijnschool, 1927-1977) kan het bijna niet missen dat we op voorgaande foto echt met mester Heistek (of Heijstek; Heystek) van doen hebben:


Nogmaals: Als er iemand meer over deze man kan vertellen, ik hoor het graag!


2 opmerkingen:

  1. Geweldig dat je dat allemaal uit kunt zoeken.
    Oude fotos van familie verzamel ik ook, de oudste is van mijn betovergrootvader die 97 jaar is geworden.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik kan je er helaas niets over vertellen, maar ik viond het wel leuk wat je al gevonden hebt tijdens je speurtocht!

    BeantwoordenVerwijderen