woensdag 16 maart 2016

Een interview met Boekenstek

Onderstaand interview met Boekenstek is geplaatst in het Reformatorisch Dagblad van 24 februari 2016 en in het Nederlands Dagblad van 29 februari 2016.

Boekenstek
NIEUW-BEIJERLAND. Pleun-Jan Heistek van Boekenstek in Nieuw-Beijerland: „Ik verstuur boeken van Gray en Boston naar Brabant en kom in aanraking met Belgen die oudvaders lezen.” beeld Sjaak Verboom
Een adres voor hongerige klanten

NIEUW-BEIJERLAND. De klanten van www.boekenstek.nl in Nieuw-Beijerland zijn „niet vele wijzen, en niet vele edelen”, zegt eigenaar Pleun-Jan Heistek. Met de oudvaders als zwijgende toehoorders ontstaat ruimte voor een geestelijk gesprek.

Door de week staat hij voor de klas van de School met de Bijbel in Goudswaard. Op zaterdagmorgen is hij te vinden in zijn ruimte op het bedrijventerrein van Nieuw-Beijerland.
In 2002 kochten we ons huis in Goudswaard, zegt Pleun-Jan Heistek. „In de garage waren nog twee boeken achtergelaten. Die kun je natuurlijk weggooien, maar ik dacht: ik zet ze op Marktplaats. Het was een boek over 650 jaar Rotterdam en een boek over oude scheepsmotoren. Ze waren zo weg. Zo ben ik begonnen. Op een goed moment stonden er stapels boeken thuis. Toen heb ik in de garage een wandje gezet. Daar staan nu de boeken van onze webwinkel. In 2013 heb ik deze ruimte in Nieuw-Beijerland betrokken.”
Het is echt een hobby, zegt Heistek. „Ik heb mijn inkomen als leerkracht. Op zaterdagmorgen komen er mensen hier. Soms een paar, soms is het wat drukker. Komt er niemand, dan ga ik titels van boeken invoeren op onze website.”
De handel in oude theologische boeken heeft soms een wat schimmig imago, vooral aan de inkoopkant. Heistek herkent dat beeld wel, zegt hij. „Ik probeer erop te letten daar niet in mee te gaan. Ik zou er een hekel aan hebben als ik boeken bij jou inkoop, en dan zeg: joh, dat is niet veel waard, je mag het wel meegeven hoor, maar ik kan er niks mee. En dat ik dan vervolgens toch die boeken duur ga verkopen. Want zo gaat dat, hè. Ik heb die verhalen verschillende keren gehoord. Een puritein die voor 110 euro wordt ingekocht, en een tijdje later voor 950 euro te koop wordt aangeboden. Dat soort praktijken. Ik probeer me er zelf niet schuldig aan te maken.”
Soms is dat niet makkelijk, erkent de boekverkoper. „Regelmatig zeggen mensen: zeg maar wat jij ervoor wil geven, jij bent de deskundige. Dat is juist zo lastig. Als ze nu zélf zeggen wat ze ervoor willen hebben.”
Waar komen de klanten van Boekenstek vandaan?
Heistek: „Ik ben niet zo erg aan het dorp gebonden. De meeste mensen komen van buitenaf, van Tholen, of uit Hardinxveld. Je geeft ze een bak koffie en je maakt een praatje. Je staat er soms van te kijken wat voor mensen hier komen.”
Voor de gelegenheid van het interview heeft Heistek een stukje van ds. W.C. Lamain opgezocht in ”Uit het Overjordaanse”. Het stond, volgens Digibron, in de Saambinder van 1 maart 1979, onder de titel: „Toch nog opmerkelijke dingen”.
Heistek pakt het erbij en leest voor: „Nu vernam ik ook uit het oude vaderland, dat er van de uitgegeven brieven van Mientje Vrijdag (een tweetal boekjes) reeds 11.000 exemplaren verkocht zijn. Ik zou zeggen: een verblijdend teken. (...) Toen ik hoorde dat 11.000 boekjes verkocht waren, waarin het leven van dat lief kind des Heeren in beschreven is, dacht ik aan die zevenduizend uit de dagen van de profeet Elia, die hun knieën niet voor Baäl gebogen, en die afgod niet gekust hadden. Hoevelen die die boekjes gekocht hebben omdat ze familie, geestelijke familie van dat onvergetelijke kind des Heeren zijn, en uit innerlijke betrekking, dat is de alwetende God bekend.”
Na het voorlezen zegt Heistek: „Soms heb ik hier ook zulke mensen zitten. Mensen die een boek kopen uit geestelijke honger. Niet de mensen van de goegemeente, zeg maar. Er staat in de Bijbel dat God niet vele wijzen en niet vele edelen heeft uitverkoren, maar het verachte. Hier komen mensen die een kerkelijke zwerftocht achter de rug hebben, of mensen die jaren niet in de kerk zijn geweest. Mensen met een verleden. Dan denk ik: hoe weten die Boekenstek te vinden? Ze zijn gewoon op zoek. Er komt hier om de paar weken een man van in de negentig. Die raakt vaak aan de praat met een andere bezoeker. Dan geniet ik gewoon, en hoef ik helemaal geen boeken te verkopen.”
Bestellingen bij Boekenstek komen dan ook uit onverwachte hoek, zegt Heistek. „Bijvoorbeeld een man uit Brazilië die de levensbeschrijving van ds. Fraanje koopt. Ik verstuur boeken van Gray en Boston naar Brabant, kom in aanraking met Belgen die oudvaders lezen, of met een Amsterdammer die bekeringsgeschiedenissen koopt.”

Boekenstek
2002 – Pleun-Jan Heistek verkoopt zijn eerste boeken, een boek over 650 jaar Rotterdam en een over oude scheepsmotoren.
2009 – Begin van de webwinkel. Voor die tijd verliep de verkoop van boeken via Marktplaats.
2013 – Heistek neemt zijn intrek in een ruimte op het bedrijventerrein van Nieuw-Beijerland.
Boekenstek verkoopt nieuwe en tweedehands boeken. Specialisaties: stichtelijke lectuur, Bijbels, theologie, kerkgeschiedenis, streekromans, kinderboeken, kookboeken.

2 opmerkingen:

  1. leuk is dat zeg, als mensen, onbekend voor elkaar, zo een praatje beginnen. Is je dag weer goed,toch?
    maar goed dat we niet dichtbij wonen, want wij zijn gek op boeken. Soms zeggen de kinders: Please Mom?? en dan zeg ik echt:NO! Heb geen ruimte voor alles, dus ja pech. Lees: jammer hoor voor de kids. Maar bij de bieb doen ze oude boeken weg, en dan komt er toch nog heel wat binnen. Want echt Mom, het is for free!!
    Uitgepraat ben ik dan....
    Groet, WIlma

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ha Wilma, jammer dat je niet dichtbij woont. Voor een paar euro een stapel boeken, dat zullen de kinderen vast prachtig vinden.
      Mijn verhalen schrijf ik nu ook op http://www.boekenstek.nl/c-2733764/blog/

      Verwijderen