maandag 13 juni 2011

De Steen der Wijzen

Het plaatje voorop intrigeert. Een oude wijze die in een dik boek zit te snuffelen. Allerlei scheikundige apparaten staan voor hem op tafel. De kat zit aan zijn voeten, de oven met de nodige tangen op de achtergrond. Zo'n man probeerde vroeger goud te maken. Helaas is dat nooit gelukt. Zo wijs was hij nu ook weer niet.


"Inhoudende 850 recepten voor allen en over alles" luidt de ondertitel. Elke "wijze" lezer begrijpt dat in dit boek het recept om goud te maken niet te vinden is. Wel staan er allerlei andere leuke "weetjes" in. "Het vervaardigen van op goud en zilver gelijkende metalen" is bijv. een hoofdstuk. Ooit gehoord van Neurenburger Goud? Of van Talmigoud?

Behalve de nodige wijsheden over goud, kun je uit dit boek nog veel meer leren. Of wist je het middel al om te weten waar een kip haar eieren legt. "Men wrijve den legdarm der kip, die hare eieren op een onbekende plaats legt, des morgens met een weinig zout; zij zal dan terstond naar de plaats gaan, waar zij hare eieren verbergt." Voor kippenkenners moet dit een uitkomst zijn. Mij zegt het weinig.

In deze "steen" kun je nog voor veel meer middelen terecht; een middel tegen wratten, een middel om brandwonden te genezen, waterdichte schoensmeer, hout kleuren op ebbenhoutkleur, brandwonden genezen, Parijsche recepten voor het vervaardigen van ijs, behandeling van vruchtbomen en wijngaarden, aanwijzingen voor de moestuin enz. Zelfs de behandeling van "schijndooden" ontbreekt niet.

Helaas schiet alle wijsheid tekort als het om echte doden gaat. Zo wijs is geen mens. Voor alle wijzen is dat tot op de dag van vandaag een steen des aanstoots....

2 opmerkingen:

  1. wat een wijsheden.Soms wordt je weer eat wijzer of niet.Zo kon ik er geen wijs uit worden dat het in het Hollandse blogland maandag zo stil was.Oja,2de feestdag en dat kennen we hier niet.Gewoon werken en school. Weer wat wijzer.
    Groet,
    Wilma

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Oh heerlijk zo'n boek! Gelukkig liggen die wijsheden vast op papier, gaan ze gelukkig niet verloren.

    BeantwoordenVerwijderen