vrijdag 12 november 2010

Armoede in de Hoeksche Waard

Hoe arm het was, bewijst het volgende stukje van de Christen-Socialist ds. A.S. Talma (1864-1916). Ds. Talma was Hervormd predikant te Heinenoord (1888-1891). Hij schrijft het volgende:

"Ik was een paar maanden dominee toen ik een ervaring had, die mij diep schokte. Overal in mijn gemeente was 't gewoonte, dat de menschen groote, ronde brooden bakten. Op een keer, op huisbezoek uit, kom ik bij een vrouw, die bezig was brood te bakken en zag dat zij haar baksel veel smaller toebereidde. Ik vroeg zoo, hoe zij daar zoo toe kwam. En 't antwoord was: och dominee, ik geef den kinderen altijd 's morgens en 's avonds twee boterhammen. 's Zomers heb ik ook het gewone, breede brood. Maar 's winters is er geen geld voor en dan bereid ik het langzamerhand wat smaller - om den kinderen toch maar hunne twee sneden brood te geven.


Voelt ge wat dat is, dat een moeder aan haar kinderen niet genoeg kan geven, dat ze hen bovendien eigenlijk bedriegt? Dat heeft mij ontzettend aangegrepen. Mijn dag was bedorven."


Zomaar een stukje uit "Een held in volle wapenrusting; A.S. Talma en zijn arbeid" van C. Smeenk en P. van Vliet Jr. Dit boek is te koop op mijn site.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten