donderdag 18 november 2010

Wilhelmus Themmen

Nuttige Zaamen-Spraaken van een Heylsoekend Leeraar met syne Akkerlieden ten tyde van syne gewoonlyke en ongewoonlyke Huysbesoekingen door Wilhelmus Themmen, predikant te Arnhem. Als je dat in handen krijgt, koop je het natuurlijk. Zeker als de prijs niet al te hoog is. Een koopje dus.

’t Was geen perkamenten of leren band, maar opnieuw ingebonden. Keurig netjes. Weliswaar was er een hoek “afgekalfd” (maar dan door muizen), waardoor er op de eerste bladzijden gering tekstverlies was, maar toch leek het me een goede aankoop. Gelijk maar op mijn eigen site zetten. Even alle gegevens op een rijtje: “Te Groningen, By Pieter Brandsma, Boekverkoper in de Brugge-straat, 1736”, “Tweede deel” en……. “485 blz.”. Dát is toch wel veel voor zo’n dun boekje. En ja hoor, na bladzijde 112 volgt bladzijde 307. Bijna 200 bladzijde ontbreken.

Blijf ik toch met een paar vragen zitten. Wie laat er een boek inbinden waaruit 200 pagina’s ontbreken? Vond die eigenaar toch niet alle “Zaamen-Spraaken” even nuttig? Dat kan bijna niet, want volgens de “Blatwyzer” gaat het in het ontbrekende stuk o.a. over “Hoe ouders hunne Kinderen ter bevordering van waare Gotsaaligheit moeten bestieren”.

En wie kan die (ongetwijfeld wijze) lessen missen…..?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten