woensdag 3 november 2010

Bernhardus Zandyk

“Heb je hier nog wat aan? Anders gooi ik het weg.” In de stal-vol-boeken stond de gepensioneerde boer met tussen duim en wijsvinger een dik vod. Mijn hart ging iets sneller kloppen. ’t Was een boekblok in oude druk. “Kun je daar iets mee?” Nou ja, wat moet je met een schimmelig, stinkerig, uitgekleed, gedeeltelijk losbladig boek?

Voorzichtig de eerste schutbladzijde omgeslagen en toen werd ik toch wel even stil. In rode letters stond er: “Verklaringe van het Drie-en-Vijftigste Hooftstuk van Jesaias Godtspraken, Nevens eene Verhandeling van de Geneezinge des Melaatschen” De schrijver was de voor mij onbekende Bernhardus Zandyk, “In zyn Wel-Eerw. leven laatst getrouw Leeraar in de Gemeinte van Jezus Christus in ’s Gravenhage.” Adrianus Douci, "Boekverkoper, in 't midden van de Stilsteeg", had het boek in 1745 uitgegeven.

Met het boek onder mijn arm ging ik naar huis. Gezocht in handboek zus en op site zo. In den lande was nóg een exemplaar van het boek bekend, in de “collectie Gunning” van de Utrechtse Universiteit.

Wat doe je dan met zo’n boek? Verkopen was geen optie. Dit wilde ik zelf houden. Dus een boekbinder gezocht en momenteel prijkt het in de boekenkast. Van de buitenkant keurig, met echte goudletters. Het goud waar het om gaat, zit aan de binnenkant.

Vorig jaar kwam ik in contact met dhr. de Koning van de Gereformeerde Bijbelstichting. Jaarlijks geeft deze stichting een kalender uit met foto’s van kerken. In de beschrijving op de achterkant van deze kalenderbladen is ook plaats ingeruimd voor een korte levensbeschrijving van een predikant die in de kerk van die maand gestaan heeft. Pasgeleden kreeg ik een mailtje van hem: Op de nieuwe kalender (2011) staat de kerk van Dwingeloo met als predikant Bernhardus Zandyk…. ‘k Ben benieuwd.

3 opmerkingen:

 1. Zo zijn er her en der nog aardig wat waardevolle boeken denk ik!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. De STCN vermeldt drie exemplaren (Amsterdam, Utrecht en Den Haag), zie http://picarta.pica.nl/xslt/DB=3.11/XMLPRS=Y/PPN?PPN=294305467

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Interessant, bedankt Piet Perkament
  Amsterdam, Vrije Universiteit: XP.00761
  Den Haag, Gemeentearchief: Hgst 1824
  Utrecht, UB: Gunning 3 L 13

  BeantwoordenVerwijderen