maandag 30 mei 2011

Verdwenen beroepen

Het belooft vandaag een warme dag te worden. Dat zal niet zo heel veel bloglezers opleveren. Alhoewel, met je laptop in de tuin kan ook.

Onlangs kwam ik in het Reformatorisch Dagblad een recensie van een boek tegen over verdwenen beroepen:


De recensie luidt als volgt:
Johannes Doedes de Jong (1912-1996) was fotograaf, journalist, filmer en dichter. Hij heeft jarenlang in dienst van de ”Friesche Koerier” en later van de ”Leeuwarder Courant” mensen in de provincie Friesland gefotografeerd die een oud beroep of een uitstervend ambacht uitoefenden. Na het succesvolle fotoboek ”Boerenwerk” is nu ”Oude beroepen” verschenen.

„In al de genoemde disciplines had De Jong een bovengemiddeld talent”, schrijft Abe de Vries in zijn voorwoord bij deze uitgave. „Maar zijn werkelijke betekenis voor de Friese cultuur ligt zonder twijfel op het gebied van de fotografie.”

De proefpruimer en de parlevinker, de bezembinder en de binnenvisser, de mollenvanger en de marskramer, allemaal passeren ze de revue. De foto’s zijn deels portret en deels tijdsbeeld, in die zin dat De Jong de meeste mensen in hun werkomgeving fotografeerde.

Op sommige platen zijn de sporen van de tijd zichtbaar, omdat voor de beelden in dit boek negatieven zijn gebruikt uit het archief van de ”Leeuwarder Courant”. Toch is ”Oude beroepen” een prachtig bewijs van De Jongs vakmanschap.

”Oude beroepen”, door Johannes Doedes de Jong; uitg. Friese Pers Boekerij, Leeuwarden, 2010; ISBN 978 90 330 0926 6; 125 blz.; € 19,95.

Op de site van seniorennet kwam ik nog een stel foto's tegen van verdwenen beroepen:

De klompenmaker

De lantaarnopsteker

De parlevinker

De putjesschepper

De rietsnijder (een zeer zwaar beroep)

De scharensliep

Misschien kan iemand de lijst nog aanvullen.... Verhalen zijn altijd welkom.

5 opmerkingen:

 1. mooi, deze ode aan de oude beroepen! ik heb mooie herinneringen aan de man die met "paard en kar" water, spuitwater en bier bij m'n grootouders bracht! lieve groet, @nne

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mooie afbeeldingen...pure nostalgie...
  Ben momenteel iets heel anders aan het lezen...Karin Slaugther- Onzichtbaar......
  Erg mooi boek.....
  Groetjes Bianca xx

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Klompenmakers zijn er nog wel hoor, zeker ook hier in de Alblasserwaard! En riet snijden... hoe doen ze dat tegenwoordig in de Biesbosch?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. ik heb ze allemaal nog meegemaakt en dat vind ik toch wel heel fijn,het zit goed in mijn geheugen gegrift,ook hebben we een kruidenier met een mand voorop de fiets thuis gehad en die kwam elke Zaterdag met koffie, thee,zout, maar ook de grote kar met artikelen voor in huis en schorten en soms jurken ,goeie ouwe tijd,
  de melkboer en de bakker kwamen in het dorp toen we niet meer op de boerderij woonde ,ik weet nog goed dat er een hele rel was, omdat de melkboer zijn melk verdunde met water,er lag geen room meer op om slagroom te maken,want dat deed je toen zelf.

  groetjes oma nijn
  ,

  BeantwoordenVerwijderen
 5. hier ben ik nog even,,mijn vader deed het gras maaien met de zeis,en aardappelen werden gesorteerd met de hand machine,de gierput werd leeggemaakt met de lange stok en een emmer eraan.de melk werd in de winter overgebracht met de grote slee over het water.en ga zo maar door,

  groetjes oma nijn

  BeantwoordenVerwijderen