dinsdag 25 januari 2011

Kruiden het hele jaar doorVoor mensen die via de weblog van "eenvoudig leven" op deze site gekomen zijn, heb ik weer een schitterend boek. Vanaf nu is het verleden tijd om bij hoofdpijn naar paracetamol te grijpen, gewoon rozemarijn is veel natuurlijker. Lijders aan bronchitius hebben heel veel baat bij het drinken van viooltjesthee. Voor maagstoornissen en koortsaanvallen is het handig als u een lavasplant of maggiplant in de tuin hebt. Wist u dat kervel goed helpt in tijden van pest? En voor...moet u... Maar lees zelf.

Wat me wel opvalt is dat we ver bij de natuur vandaan leven. Het enige dat ik van vroeger weet is dat de weegbree helpt tegen het geprik van brandnetels. En daarbij houdt mijn kennis ongeveer op.

Tal van recepten vullen dit boek. Lavasoep, pruimedanten in vlierbessenwijn, wilde appeltjes, tarwebrood met koriander, wortelstrootjes met hysop, gesuikerde rozeblaadjes, rozenazijn en eieren in een glas met bieslook schijnen het leven zeer te veraangenamen.

Peterselie bijvoorbeeld alleen al helpt tegen tal van kwalen: nierproblemen, spijsverteringsmoeilijkheden, rheumatische klachten, ongestimuleerde bloedsomloop en een onfrisse adem.

Trouwens, voor dat laatste kun je ook pepermunt gebruiken. Het afkooksel van het blad van de pepermunt wordt aanbevolen als spoeling bij mondinfecties. Als "strooi"kruid in huizen verjaagt het door zijn zuivere geur muizen en insecten.

Toch is er een "ziekte" waar geen kruid tegen gewassen is. Ik ben het tenminste in dit boek niet tegengekomen.

1 opmerking:

  1. Heerlijk, zulke boeken... daar kun je uren in snuffelen! Leuke tip, dank je wel! Ik zal het onthouden.

    BeantwoordenVerwijderen