maandag 17 januari 2011

Nederland voor nop


Nederland voor nop, dat kan nooit veel wezen. Het vuistdikke boek weegt geen nop, en dan Nederland wel voor nop? “Meer dan 1900 ideeën voor een gratis dagje uit” meldt de ondertitel. Misschien is het een idee om met dit boek in de hand een bureau te beginnen voor mensen die een dagje uit willen. Niet voor nop natuurlijk, maar voor een beetje meer. “Wilt u naar de dierentuin? Voor nop? Dan moet u naar…” “Wilt u een museum voor nop? Ik weet nog wel een mooi ideetje.” Lijkt me wel wat zo’n reisbureau.

Helaas staat er geen inhoudsopgave op onderwerp in. De inhoud is alfabetisch gerangschikt op plaatsnaam. Waar woont u? Aalsmeer? Dan is een bloemencorso echt wat voor u. Trouwens in Acquoy is een scheve toren. Dat scheelt weer een reis naar Pisa. En voor een doolhof hoef je echt niet naar een dure speeltuin. In Achtmaal (NB) is er ook één. Voor nop.

De sluis in Aduarderzijl is ook gratis. Ja, logisch. Zeg dat niet te snel. Het gaat om niet minder dan twee sluizen en wel uit 1706 en 1867. En als u het nog niet wist, het woord “zijl” dat in veel Groningse plaatsnamen voorkomt, betekent sluis. Zeker weten dat er nog meer gratis “zijlen” zijn. Alleen die in Aduarderzijl is ook nog eens net gerestaureerd. Voor nop?

Schiet me opeens in gedachten dat ik zelf een tijdje in de NOP (ja, met hoofdletters; Noordoostpolder) gewoond heb, in Nagele. Zou daar ook nog iets voor nop zijn? Jawel, de gids meldt zelfs dat u Nagele niet mag missen. Wist u nl. dat dat het enige dorp in Europa is waar alle huizen platte daken hebben? Dat is een verhaal apart. Echt een bezienswaardigheid. En in het voorjaar wordt alles er nog eens heel kleurig gemaakt door de tulpen. Ook voor nop.

Maar even serieus. Dit boek biedt een schat van informatie. Niet helemaal voor nop, kijk maar op de site, maar wel heel interessant. Molens, echoputten, corso’s, schilderkunst, lichttorens, botanische tuinen, stijlkamers, vogelkijkhutten, vliegvelden, slufters, orchideeën, schapen, kaas, vestingen, hunebedden, het is allemaal nog gratis te bekijken in ons land. En nog veel meer…..

Geen opmerkingen:

Een reactie posten