dinsdag 18 januari 2011

Waar is de tijd gebleven?Op de zolder achter het schot bewaarde mijn moeder nog altijd weckflessen. Tegenwoordig zijn ze in de winkels weer te koop, maar meestal als curiositeit, met snoep bijvoorbeeld. De originele functie van de weckpotten is verdwenen. We hebben namelijk een diepvries en een koelkast. Daarnaast lijkt het wel of sommige producten steeds langer houdbaar blijven. Melk bijv. kun je gerust een week bewaren. Yoghurt gaat nog langer mee. Vertrouwen doe ik het niet helemaal.

Vandaar dat ik, toen ik pas “Het grote inmaakboek” in handen kreeg, even op het punt gestaan heb om koelkast en diepvries de deur uit te doen. Er zijn nl. nog zat andere mogelijkheden om je spullen te bewaren. Mogelijkheden waar ik nog nooit van gehoord heb. Wie weet nog wat konfijten is? Wie zet er nog producten op olie? Wat weten we nog van roken en drogen? Laat staan dat we zelf kunnen pasteuriseren.

Bovenstaande manieren zijn allemaal te vinden in “Het Grote Inmaakboek”. 288 bladzijden, compleet met register en de nodige foto’s, nodigden me uit om te gaan tafelzuren, azijn te maken, en nog wat moeilijker termen. Wat te denken van het hoofdstuk “Tafelzuren, chutneys, relishes en piccalilly”? Daar valt wat te leren!

Toch staat onze diepvriezer nog en de koelkast is nog niet weg. We hebben er toch maar vanaf gezien; geen tijd.... Hoe kan dat toch? Je zou toch tijd over moeten houden als je niet meer hoeft te wecken en te konfijten. In tweeërlei opzicht geldt: waar is die tijd toch gebleven?

9 opmerkingen:

 1. Oooooo, wat een leuk boek. Ook ik heb weinig tijd, maar ben toch begonnen (voorzichtig) met inmaken van boontjes, stoofperen, bouillon, en dergelijke. En ik kan je verzekeren....het geeft heel veel voldoening als je al die mooi gevulde potten in de kast ziet staan. Je voelt je dan beslist rijk!!! Waarschijnlijk moet ik deze week nog in de Hoekse Waard zijn en ik denk er over om even langs te komen. Hoop dat dat boek er dan nog is.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. wecken uit de tijd? voor mij niet. moeder van een groot gezin zijn en full time moeten werken vraagt wat organisatie. een uitkomst, om toch op tijd aan tafel te kunnen, zijn mijn weckpotten. zeker als je budget, zoals hier, niet al te groot is en je moet inslaan als het fruit en groenten goedkoper zijn. ik heb ook een vriezer, voor vlees ed, maar zou eerder de vriezer wegdoen dan mijn glazen. het bespaart me tijd, en niet zo'n beetje ook! bedenk maar eens hoeveel tijd het me scheelt aan boodschappen doen ed. leuk stukje overigens!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wecken uit de tijd? Welnee, het is weer helemaal in.
  Ik heb geen groot gezin, mijn gezin bestaat slechts uit mijn man en mij. Ik weck datgene wat uit onze kleine moestuin komt. Vooral rood fruit (frambozen, bramen, aarbeien en bessen) daar maak ik sap van en weck ik, verder stoofpeertjes, tomaten als basissoep, courgettesoep, snijbonen, bietjes, wortelen, vlees en ja ik weck zelfs cake! Van het fruit maak ik ook jam en gelei.
  Wecken helemaal van deze tijd! Kijk eens rond in een internetwinkel voor weckspullen, spullen te kust en te keur!
  Ria

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik begrijp dat ik van een veronderstelling uitgegaan ben, die niet voor iedereen klopt. Inmiddels heeft mijn moeder de weckflessen niet meer, anders waren er wel adresjes geweest om ze te brengen...
  Als je het boek wilt hebben over wecken e.d., dan graag even vooraf een mailtje. Ik heb nl. niet alle boeken thuis. Dan houd ik het apart. Ik hoor het wel.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat herkenbaar wecken en inmaken. Ook ik doe het nog maar dan voor ons huis in Roemenië want daar hebben we geen vriezer staan en kennen ze alleen de seizoens groenten. daar wordt in bijna ieder huisgezin nog geweckt en ingemaakt. Van het fruit wordt jam en compote gemaakt, allemaal zo heerlijk en een rijkdom als je alle gevulde potten ziet staan.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Het inmaakboek is inmiddels verkocht. Vanochtend afgehaald. Veel succes met inmaken en misschien horen we nog eens hoe het gegaan is...

  BeantwoordenVerwijderen
 7. wecken wordt ookhier nog volop gedaan,Fruit,zoals perziken,kersen,groenten, chutneys,relish and also picallilly.
  Zoetzuren,bietjes etc. Niets is lekkerder als je zo kan plukken en jam maken. En weckpotten heb ik alweer in de winkel gezien hoor.Heerlijk. Ik kijk er al weer naar uit.
  Wilma

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Het is een heerlijk boek!! Er staat zoveel in. Ik ga het eerst eens helemaal doorlezen en inspiratie opdoen.
  Marja

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik heb nog een boek in die categorie, dat is helemaal gewijd aan kruiden. Misschien voor sommigen ook wel interessant. Zie mijn log van gisteren.

  BeantwoordenVerwijderen