zaterdag 19 maart 2011

De vader en de zoon

Er is een site van de vader en de zoon. Ze heten allebei W.G. van de Hulst. De één heeft als achtervoegsel sr., de ander jr. Vanmorgen zat ik nog even te zoeken naar een afbeelding van Willem Wijcherts n.a.v. het stukje van gisteren. Bij deze zoektocht kwam ik op de site van W.G. van de Hulst. Op die site staat een schat van afbeeldingen en informatie over de beiden V.d. Hulsten. In het geval van Willem Wijcherts gaat het alleen om senior. De tekeningen zijn in nagenoeg alle gevallen verzorgd door J.H. Isings Jr.:
Met teekeningen van J.H. Isings Jr. (1884-1977) in alle tot nu toe verschenen drukken. De omslag van de 6e luxe uitgave is van J.G. Kesler, van de 8e tot en met de 12e druk is de omslag van Van de Hulst jr. en de 22e druk is door Rino Visser verzorgd. De overige verschillende omslagen zijn ook van J.H. Isings Jr.
Ik vond op de genoemde site ook afbeeldingen van de omslagen van Willem Wijcherts:


Zoals te zien is, staat er op deze uitgave als schrijver vermeld Jan van de Croese. Volgens de site:
De eerste drukken zijn onder het pseudoniem Jan van de Croese verschenen (naar de Utrechtse Croeselaan waar Van de Hulst woonde). Van de 3e - 6e druk is eveneens de eigen naam op de titelpagina vermeld. Daarna zonder pseudoniem uitgegeven.

Volgende uitgaven zien er allen even mooi uit. Er werd echt tijd aan besteed:Bovenstaande uitgave is ook verschenen in Djakarta, niet verzorgd door Callenbach, maar door Ribbens Boekendepôt - uitgever - Djokja.
Volgende uitgaven:"Mijn" exemplaar:


De omslag van de 22e druk is van Rino Visser:


Alle uitgaven, behalve de Indische, zijn verzorgd door Callenbach. De ondertitel in de eerste drukken is steeds: een dappere Alkmaarse jongen. Zo dapper. Na de Tachtigjarige oorlog is hij ook de 20e eeuw ongeschonden doorgekomen, hooguit een paar kleine schampschoten. Tenminste, de laatste uitgave vermeldt: De tekst is licht geredigeerd onder redactie van R.M. van de Hulst.

7 opmerkingen:

 1. Wel mooi hoor om dit in je bezit te hebben.
  Groeten ELza.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Leuk! Ik ben volger geworden. Heb vroeger echt alles gelezen wat los en vast zat. Ook de oude boeken van mijn vader. Zal vast ook wel Van der Hulst bij gezeten hebben. De naam zegt me wel wat. Misschien wel leuk om samen met oudste te lezen. Die is dol op geschiedenis en gelukkig ook op lezen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooi die oude boekjes.Ben gelijk volger geworden kan ik gelijk meegenieten met al dat moois.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik ben dol op de boeken van v.d.Hulst heb pas nog alle deeltjes van Rozemarijntje aangeschaft.
  Heb trouwens een ook een linkje van je give away op mijn blog geplaatst.

  Groeten Herma

  BeantwoordenVerwijderen
 5. HOi, bedankt voor je reactie op mijn blog. Ik ben net ook volger op je blog geworden. Boeken van van der Hulst zijn mij zeer bekend, doet mij terugdenken aan mijn jeugd. Voor mijn kinderen heb ik er nu ook diverse, ook diverse boekjes gebundeld in voorleesboeken.
  groeten Danielle

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi Pleun Jan,
  Bedankt voor je reactie op mijn blog en leuk dat je volger bent geworden. Maar mijn blog is bedoeld voor scrappen en kaarten maken, dus ik ga niet een link naar jouw blog op zetten voor een boekensite en ik ga geen volger van je worden. :)
  Veel plezier met boeken verzamelen!
  Groeten Boukje.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik heb genoten van dit boek toen ik jong was. Het boek dat ik las en nu nog heb was van mijn vader en is een tweede druk. Idd met de auteursnaam vd Croese, tekening lijkt sterk op het tweede plaatje, vooral de versiering eromheen is anders.

  BeantwoordenVerwijderen