zaterdag 12 februari 2011

Gezondheid uit de apotheek van God

Wie er in de familie mee begonnen is, weet niemand meer. Maar opeens werden ze geïntroduceerd, de Zweedse kruiden. En gelijk deed er een boek intrede, “Gezondheid uit de apotheek van God”, van Maria Treben. De ondertitel luidt: Raadgevingen en ervaringen met geneeskruiden.
Het voorwoord meldt dat we met de intrede van de antibiotica heel veel vergeten zijn van de geneeskrachtige werking van kruiden. Dat zal waar zijn. Er staan talloze voorbeelden in het boek die de lezer vertellen welke wonderlijke genezingen er aan kruiden te danken zijn. En of het nu brandnetel, herderstasje, klaverzuring, paardebloem, salie, Sint Janskruid of vrouwemantel is, allen hebben ze hun geneeskrachtige werking bewezen. Het mooiste van het boek is dat nadrukkelijk gewezen wordt dat dit de apotheek van God is…..

De Zweedse kruiden deden dus hun intrede. De dikgedrukte woorden uit het boek van Maria Treben liegen er niet om. Het schijnt te helpen voor de volgende aandoeningen; buiktyphus, vleesvergiftiging, geelzucht, darmverstopping, braken, diarree, lidtekens, vlekken, sneden, wonden, hoofdpijn, voorhoofdsholteontsteking, misvormingen en…. zo gaat het nog even door.

Het scala aan ziektes wordt afgewisseld door verhalen van de genezingen: “Op een dag kwam er een oude vrouw, die al jaren met een stok moest lopen, naar mij toe. Door jicht en reumatiek was ze krom geworden, geen medicijnen konden helpen en ook geestelijk ging het al slecht met haar. Drie maal daags nam ze 1 theelepel Zweedse kruiden in met brandnetel- en heermoesthee en na drie weken kon ze alweer zonder stok wandelen.”
Maria Treben: “Hoe dikwijls vertellen mij mensen die mijn voordracht bijwonen, dat zij dank de Zweedse kruiden hun hoorapparaat weg konden leggen, en weer normaal horen.”

Zo gaat het bladzijden lang door. En het geheim? Gewoon, 10 gr. Aloë, 5 gram Myrrhe, 0,2 gram Safraan, 10 gram Senneblaadjes, 10 gram Kamfer, 10 gram Rabarberwortel, 10 gram Zitterwortel, 10 gram Manna, 10 gram Venetiaanse Theriak, 5 gram Zilverdistelwortel en 10 gram Engelwortel. Het geheel moet getrokken worden in graan- of fruitjenever. Hoe langer vervolgens dit elixer staat, des te meer neemt de geneeskracht toe.
Bovenstaande wijsheid werd in een oud handschrift gevonden na het overlijden van de beroemde Zweedse arts dr. Samst, een geneeskundig specialist. Dr. Samst stierf tijdens een ongeluk bij het paardrijden. Hij was toen 104 jaar oud. Zijn ouders en grootouders hadden ook een zeer hoge leeftijd bereikt….

Toch is dit nog niet alles. Maria: “Ik streef ernaar, de mensen niet alleen naar geneeskruiden en de krachten daarvan te verwijzen, maar vooral naar de almacht van de Schepper in wiens handen ons leven geborgen is en Die het bepaalt. Bij Hem zoeken wij hulp en troost, deemoedig en zorgvuldig ook de kruiden uit Zijn apotheek. Hem behoort het toe ons te leiden en te helpen en ons leven te richten naar Zijn wil."

Daar is niets aan toe te voegen…..

4 opmerkingen:

 1. Hallo Pleun-Jan,
  Leuk dat je je als volger hebt aangemeld. Ik kan op mijn blog geen link plaatsen van jouw blog, dit rouleert steeds, dus als er een nieuwe bericht geplaatst is op een blog komt dat in mijn zijbalk te staan. En kunnen mensen dit lezen en evt.naar dat blog gaan om te lezen..

  Groet,
  Patricia

  BeantwoordenVerwijderen
 2. volgens mij kun je dit boek betr opnieuw uitgeven ipv aan een ander verkopen. Dan hebben we er allemaal wat aan,please.
  Thanks. Wilma

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ja, inderdaad. Maar dit boek ga ik ook niet verkopen. Het hoort bij mijn eigen verzameling. En we hebben zelfs nog Zweedse kruiden en gebruiken ze ook nog....
  Wie weet trouwens of ze nog te koop zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een heerlijk boek zal dat zijn om te lezen en te gebruiken. Het is echt zo dat we teveel vertrouwen op chemische medicijnen terwijl ons lichaam heel veel zelf kan oplossen evt. geholpen door kruiden. Natuurlijk zijn medicijnen ook nodig maar ik heb het idee dat we ze makkelijk slikken.

  BeantwoordenVerwijderen