Vandaag drie dozen boeken binnengekregen. Altijd spannend om ze door te kijken. Wat zit er allemaal tussen... Kom ik vier oude schriften tegen, waarvan drie tekenschriften.
Tekenboek voor school en thuis van ____________________ Op de lijn staat in schoonschrift de naam van de tekenaar: Jan de Vries. In de jaren '40 (van '43 tot '46 heeft Jan zijn uiterste best op deze schriften gedaan. En dat is wel te zien.
De tekeningen zijn gemaakt volgens het principe voordoen-nadoen. Op iedere school waren vroeger (en nu soms nog) de bekende tekenvoorbeelden te vinden. Je zocht een voorbeeld uit en je kon aan de slag. Tegenwoordig is dit not done. Dat zal waar wezen. Toch kan het bijna niet anders of onze Jan was apetrots als hij zijn kleurdoos dicht deed. Oordeel zelf:
Aan het eind van de oorlogsjaren heeft Jan volgens tekenvoorbeelden Nederland keurig in beeld gebracht. Gelukkig heeft hij de werkelijkheid niet getekend. Die zag er vast minder rooskleurig uit. Waar tekenvoorbeelden al niet voor kunnen dienen.... Voordoen, nadoen. De werkelijkheid even ver weg. Gelukkig wel!
Ik vind de tekeningen heel leuk, folk art zouden we hier in Amerika zeggen...
BeantwoordenVerwijderen